Вплив споживання високоолеїнової соняшникової макухи на біохімічні показники запальних і захисних процесів в сироватці крові щурів з експериментальним дисбіозом

Show simple item record

dc.contributor.author Левицький, А. П. ua
dc.contributor.author Величко, В. В. ua
dc.contributor.author Селіванська, І. О. ua
dc.contributor.author Лапінська, А. П. ua
dc.contributor.author Levitsky, A. P. en
dc.contributor.author Velichko, V. V. en
dc.contributor.author Selivanskaya, I. A. en
dc.contributor.author Lapinskaya, A. P. en
dc.contributor.author Левицкий, А. П. ru
dc.contributor.author Величко, В. В. ru
dc.contributor.author Селиванская, И. А. ru
dc.contributor.author Лапинская, А. П. ru
dc.date.accessioned 2022-02-16T10:55:41Z
dc.date.available 2022-02-16T10:55:41Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Вплив споживання високоолеїнової соняшникової макухи на біохімічні показники запальних і захисних процесів в сироватці крові щурів з експериментальним дисбіозом / А. П. Левицький, В. В. Величко, І. О. Селіванська, А. П. Лапінська // Вісник морської медицини. – 2021. – № 4 (93). – С. 100–107. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/11226
dc.description.abstract Мета роботи: визначити лікувально-профілактичну ефективність високоолеїнової соняшникової макухи у щурів з експериментальним дисбіозом. Матеріали і методи: використовували макуху з насіння високоолеїнового соняшнику і макуху з насіння звичайного (високолінолевого) соняшнику. Експериментальний дисбіоз відтворювали у щурів за допомогою лінкоміцину. Макуху вводили до складу комбікорму в кількості 10 %. Тривалість годівлі становила 18 днів. В сироватці крові визначали наступні біохімічні показники: активність уреази, еластази, лізоцима, каталази, вміст МДА. Розраховували за показниками каталази і МДА антиоксидантно-прооксидантний індекс АПІ, а за співвідношенням відносних активностей уреази і лізоцима розраховували ступінь дисбіозу. Патогенну дію дисбіозу визначали за сумою відхилень (в %) біохімічних показників від показників контролю, а лікувальну дію – по сумі відхилень цих показників від показників у щурів з дисбіозом. Результати: встановлено підвищення рівня уреази, еластази, МДА та зниження рівня лізоцима і каталази у щурів з дисбіозом. Споживання високоолеїнової макухи знижувало рівень уреази, еластази, МДА та підвищувало рівень лізоцима і каталази. Макуха з насіння звичайного соняшнику впливає на ці показники в значно меншій мірі. Заключення: введення в організм лінкоміцину викликає розвиток дисбіотичного синдрому, який можна в значній міріпопередити споживанням високоолеїнової соняшникової макухи. uk_UA
dc.description.abstract The aim: to determine the therapeutic and prophylactic efficacy of high oleic sunflower oilcake in rats with experimental dysbiosis. Materials and methods: oilcake from seeds of high oleic sunflower and oilcake from seeds of ordinary (high linoleic) sunflower were used. Experimental dysbiosis was reproduced in rats using the antibiotic lincomycin. Oilcakes were added to the composition of mixed fodders in the amount of 10%. The duration of feeding was 18 days. In the blood serum, the activity of urease, elastase, lysozyme, catalase and the content of MDA were determined. The antioxidant-prooxidant index of API was calculated from the indicators of catalase activity and MDA content, and the degree of dysbiosis was calculated from the ratio of the relative activities of urease and lysozyme. The pathogenic effect of dysbiosis was determined by the sum of the deviations (in %) of the markers from the control indicators. The therapeutic effect was determined (in %) by the sum of deviations from the indicators in rats with dysbiosis. Results: there was an increase in the level of urease, elastase, MDA and a decrease in the level of lysozyme and catalase in animals with dysbiosis. Consumption of high oleic oilcake reduced the level of urease, elastase, MDA and increased the level of lysozyme and catalase. Consumption of oilcake from ordinary sunflower seeds had little effect on biochemical parameters. Conclusion: the introduction of lincomycin into the body causes the development of a dysbiotic syndrome, which can be largely prevented by the consumption of high oleic sunflower oilcake. en
dc.description.abstract Цель: определить лечебнопрофилактическую эффективность высокоолеинового подсолнечного жмыха у крыс с экспериментальным дисбиозом. Материалы и методы: использовали жмых из семян высокоолеинового подсолнечника и жмых из семян обычного (высоколинолевого) подсолнечника. Экспериментальный дисбиоз воспроизводили у крыс с помощью антибиотика линкомицина. Жмыхи вводили в состав комбикормов в количестве 10 %. Продолжительность кормления составила 18 дней. В сыворотке крови определяли активность уреазы, эластазы, лизоцима, каталазы и содержание МДА. По показателям активности каталазы и содержания МДА рассчитывали антиоксидантно-прооксидантный индекс АПИ, а по соотношению относительных активностей уреазы и лизоцима рассчитывали степень дисбиоза. Патогенное действие дисбиоза определяли по сумме отклонений (в %) показателей маркеров от показателей контроля. Лечебное действие определяли (в %) по сумме отклонений от показателей у крыс с дисбиозом. Результаты: установлено повышение уровня уреазы, эластазы, МДА и снижение уровня лизоцима и каталазы у животных с дисбиозом. Потребление высокоолеинового жмыха снижало уровень уреазы, эластазы, МДА и повысило уровень лизоцима и каталазы. Потребление жмыха из семян обычного подсолнечника мало влияло на биохимические показатели. Заключение: введение в организм линкомицина вызывает развитие дисбиотического синдрома, который можно в значительной степени предупредить потреблением высокоолеинового подсолнечного жмыха. ru
dc.language.iso uk en
dc.subject дисбіоз uk_UA
dc.subject дисбіотичний синдром uk_UA
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject макуха соняшника uk_UA
dc.subject олеїнова кислота uk_UA
dc.subject dysbiosis en
dc.subject dysbiotic syndrome en
dc.subject nutrition en
dc.subject sunflower oilcake en
dc.subject oleic acid en
dc.subject дисбиоз ru
dc.subject дисбиотический синдром ru
dc.subject питание ru
dc.subject подсолнечный жмых ru
dc.subject олеиновая кислота ru
dc.title Вплив споживання високоолеїнової соняшникової макухи на біохімічні показники запальних і захисних процесів в сироватці крові щурів з експериментальним дисбіозом uk_UA
dc.title.alternative Influence of consumption of high-olein oilcake sunflower on biochemical indicators of inflammatory and protective processes in blood serum of rats with experimental dysbiosis en
dc.title.alternative Влияние потребления высокоолеинового подсолнечного жмыха на биохимические показатели воспалительных и защитных процессов в сыворотке крови крыс с экспериментальным дисбиозом ru
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account