dc.contributor.author |
Левицький, А. П. |
ua |
dc.contributor.author |
Селіванська, І. О. |
ua |
dc.contributor.author |
Лапінська, А. П. |
ua |
dc.contributor.author |
Пустовойт, П. І. |
ua |
dc.date.accessioned |
2024-07-03T08:39:16Z |
|
dc.date.available |
2024-07-03T08:39:16Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
Роль адекватного харчування в лікуванні і реабілітації хворих і поранених / А. П. Левицький, І. О. Селіванська, А. П. Лапінська, П. І. Пустовойт // XХІІI–і читання В. В. Підвисоцького: Бюлетень матер. наук. конф. (16–17 травня 2024 року). – Одеса: УкрНДІ медицини транспорту, 2023. – C. 72–74. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/15614 |
|
dc.description.abstract |
Мета роботи: реабілітація – складний біологічний процес відновлення організму після перенесення хвороб і травм різного генезу. В її основі лежить зупинення запальних реакцій і стимуляція відновлювальних процесів (репарації і регенерації). Адекватне харчування дає можливість значно посилити ці процеси і прискорити реабілітацію. В якості показників запального процесу
було обрано визначення рівня в організмі активності
протеолітичних ферментів (еластази, катепсинів), фосфоліпази А2,
гіалуронідази, маркерних ферментів запального процесу в печінці
(аланінтрансамінази, аспартаттрансамінази, лужної фосфатази). В
якості показників стану процесів пероксидації ліпідів – вміст
малонового діальдегіду (МДА) та антиоксидантно-прооксидантний
індекс (АПІ). |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
реабілітація |
uk_UA |
dc.subject |
запалення |
uk_UA |
dc.subject |
харчування |
uk_UA |
dc.subject |
rehabilitation |
en |
dc.subject |
inflammation |
en |
dc.subject |
nutrition |
en |
dc.title |
Роль адекватного харчування в лікуванні і реабілітації хворих і поранених |
uk_UA |
dc.title.alternative |
The role of adequate nutrition in the treatment and rehabilitation of the sick and wounded |
en |
dc.type |
Article |
en |