Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Левицький, А. П. | ua |
dc.contributor.author | Селіванська, І. О. | ua |
dc.contributor.author | Лапінська, А. П. | ua |
dc.contributor.author | Пустовойт, П. І. | ua |
dc.date.accessioned | 2024-07-03T08:39:16Z | |
dc.date.available | 2024-07-03T08:39:16Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Роль адекватного харчування в лікуванні і реабілітації хворих і поранених / А. П. Левицький, І. О. Селіванська, А. П. Лапінська, П. І. Пустовойт // XХІІI–і читання В. В. Підвисоцького: Бюлетень матер. наук. конф. (16–17 травня 2024 року). – Одеса: УкрНДІ медицини транспорту, 2023. – C. 72–74. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/15614 | |
dc.description.abstract | Мета роботи: реабілітація – складний біологічний процес відновлення організму після перенесення хвороб і травм різного генезу. В її основі лежить зупинення запальних реакцій і стимуляція відновлювальних процесів (репарації і регенерації). Адекватне харчування дає можливість значно посилити ці процеси і прискорити реабілітацію. В якості показників запального процесу було обрано визначення рівня в організмі активності протеолітичних ферментів (еластази, катепсинів), фосфоліпази А2, гіалуронідази, маркерних ферментів запального процесу в печінці (аланінтрансамінази, аспартаттрансамінази, лужної фосфатази). В якості показників стану процесів пероксидації ліпідів – вміст малонового діальдегіду (МДА) та антиоксидантно-прооксидантний індекс (АПІ). | uk_UA |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | реабілітація | uk_UA |
dc.subject | запалення | uk_UA |
dc.subject | харчування | uk_UA |
dc.subject | rehabilitation | en |
dc.subject | inflammation | en |
dc.subject | nutrition | en |
dc.title | Роль адекватного харчування в лікуванні і реабілітації хворих і поранених | uk_UA |
dc.title.alternative | The role of adequate nutrition in the treatment and rehabilitation of the sick and wounded | en |
dc.type | Article | en |