ФАКТОРИ РИЗИКУ ПЕРИНАТАЛЬНОЇ СМЕРТНОСТІ ДЛЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК З ГІПЕРТЕНЗИВНИМИ РОЗЛАДАМИ

Ризик перинатальної захворюваності та смертності для вагітних жінок з підвищеним кров’яним тиском залежить від тяжкості прееклампсії, віку вагітної, рівня гомоцистеїну в крові, ступеня затримки внутрішньоутробного розвитку плода, кількості передчасних пологів і зростання стаціонарного рівня окиснення білка.

Метою дослідження було ідентифікувати і розглянути фактори ризику смерті новонароджених від вагітних жінок з гіпертензивними розладами.

Матеріали та методи дослідження. Вивчали перебіг вагітності, стан внутрішньоутробних плодів і новонароджених від 120 вагітних жінок з гіпертензивними розладами. Першу групу утворили вагітні жінки з помірною прееклампсією (n=30), що повідомили про неонатальну смертність (n=1). До групи порівняння увійшли вагітні жінки з хронічним підвищенням кров’яного тиску і м’якою прееклампсією, чиї діти вижили (n=60), контрольна група складалася зі здорових вагітних жінок (n=30).

Результати дослідження та їх обговорення. У досліджених групах виявлено істотну різницю між віком вагітних (p=0,019), станом їхнього здоров’я на початку вагітності (p<0,001), масою плодів (p<0,001), кількістю вагітностей (p=0,023), тривалістю латентного періоду (p<0,001), а також відмінність у стані дітей на першій (p<0,001) і п’ятій хвилинах (p<0,001) за шкалою Апгар. Фактори ризику були ідентифіковані за допомогою відповідної прогностичної моделі. Визначено три головні фактори смерті новонароджених у разі підвищеного кров’яного тиску: 1) вік матері; 2) гіпергомоцистеїнемія; 3) передчасні пологи; 4) збільшення стаціонарного рівня окиснення білка.

Висновки. Перинатальна смертність вагітних жінок з підвищеним кров’яним тиском залежить від гестаційного віку й маси ембріона. Були встановлені фактори ризику смерті новонароджених і дані, на які потрібно звернути увагу під час ведення вагітності та пологів у жінок з підвищеним кров’яним тиском (вік матері, умови, що потребують призначення гіпогомоцистеїнової терапії).