СУЧАСНІ НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ У ВАГІТНИХ З БАГАТОВОДДЯМ

Частота невиношування вагітності коливається від 10 до 25–35 %, за даними різних авторів, і не має тенденції до зменшення. Зниження перинатальної смертності та збереження репродуктивного здоров’я є одним із основних напрямів сучасного акушерства.

Мета дослідженнявстановлення етіології, патогенезу, лікування та профілактика загрози передчасних пологів у вагітних з багатоводдям.

Матеріал та методи дослідження. На базі міського клінічного пологового будинку № 2 та міської клінічної лікарні «Центр матері та дитини» Вінниці спільно з кафедрою акушерства та гінекології № 2 ВНМУ ім. М. І. Пирогова було проведено наукові дослідження у вагітних з діагнозом «Загроза передчасних пологів у вагітних з багатоводдям». До дослідження входили: клініко-статистичний аналіз карт амбулаторного нагляду, історії пологів і карт розвитку новонароджених, вивчення катамнезу обстежуваних вагітних, загальноклінічні дослідження, дослідження психоемоційного стану, вивчення змін вегетативної нервової системи, дослідження імунного статусу, ендокринного гомеостазу.

Результати дослідження та їх обговорення. За даними наших досліджень, використання традиційної токолітичної терапії дозволяє в абсолютній більшості пролонгувати вагітність на термін 48 год для профілактики дихальних розладів у плода. В аналізі даних цього дослідження виявили, що у групі вагітних жінок, які отримували вітамін D у дозі 4000 одиниць на добу значуще знижувався ризик: кесаревого розтину на 43 %, інших ускладнень вагітності (гестаційного діабету, гіпертензії, прееклампсії) на 30 %.

Висновки. Згідно з результатами проведеного дослідження, існує кілька механізмів передчасної пологової діяльності (50,7 % — це інфекційно-запальний процес, 24,75 % — багатоводдя). Вагітним із загрозою предчасних пологів рекомендовано більш ретельне обстеження, спрямоване на пошук джерела хронічного або гострого запального процесу, клінічні або субклінічні прояви тромбозу, недостатність вітаміну D, присутність психоемоційної складової для визначення патогенетичного механізму пологової діяльності. Додаваня в схему лікування вагітних із загрозою передчасних пологів адекватних етіологічному фактору препаратів і використання психотерапевтичних методик дозволяє суттєво збільшити ефективність лікування і пролонгувати вагітність до терміну пологів.