ЗАСТОСУВАННЯ КОМБІНОВАНОЇ НЕЙРОПРОТЕКЦІЇ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ІНСУЛЬТ ПРИ СУПРОВІДНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ

Для покращання результатів лікування гострого інсульту (ГІ) наразі широко використовують нейропротектори різних груп, проте немає чітких рекомендацій щодо їх використання у хворих на ГІ на тлі супровідного цукрового діабету (ЦД).

Щоб дослідити ефективність застосування комбінації цитиколіну і магнію сульфату як нейропротекторної терапії у хворих на ГІ на тлі супровідного ЦД, було проведено комплексне клініко-неврологічне та лабораторне обстеження 346 хворих (171 жінка і 175 чоловіків), які перенесли гострий ішемічний інсульт. Цим пацієнтам призначали цитиколін 1000 мг 1 раз на добу та розчин магнію сульфату 25 % 30 мл на добу за 3 введення. У групі контролю (36 хворих — 16 жінок та 20 чоловіків) використовували різні препарати із заявленою нейропротективною дією, крім цитиколіну і магнію сульфату.

Комбінація цитиколіну з магнію сульфатом була достовірно ефективною під час лікування хворих на ГІ на тлі супровідного ЦД. У пацієнтів без ЦД, але з транзиторними гіперглікеміями спостерігалася менша ефективність цієї комбінації, а у групі хворих, що отримували традиційне лікування, достовірних відмінностей у динаміці клініко-лабораторних показників виявлено не було. Таким чином, у хворих на ГІ на тлі супровідного ЦД комбінація цитиколіну та магнію сульфату є одною з можливих перспективних комбінацій препаратів, що мають нейропротекторні властивості.